13. siječnja 2014.

MINI PIZZE | mini pizzas

*scroll for english version*


Počelo je Europsko prvenstvo u rukometu, a utakmice su uvijek dobar razlog da se okupi vesela družina navijača i/ili navijačica (svako iz svojih razloga valjda ;)). Okupi i počasti.
Za tu priliku posudila sam recept s bloga Recepti iz moje bilježnice i u revijalnom tonu odigrala nagradnu igru povodom njegovog 5. rođendana. Recept čak nisam ni mijenjala, odličan je takav kakav je!

MINI PIZZE

tijesto
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli
50 g masti ili omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja

Izmiješajte brašno i prašak za pecivo u posudi u kojoj ćete mijesiti tijesto, napravite udubljenje u sredini, u njega stavite kvasac, šećer i malo mlake vode. Pričekajte malo da kvasac počne bubriti pa dodajte sol, maslac, vrhnje i mijesite tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodajte maslinovo ulje i mijesite dok ne postane glatko mekano tijesto.
Od tijesta napravite kuglu, spljoštite je pa nađie način da dobijete 10 približno istih komada/trokuta/čega god. Od svakog komada tijesta odmah napravite kuglicu pa razvaljate ili dlanovima raširite u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnute manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.

nadjev
200 g šunke
200 g sira
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina
 
Salamu narežite, sir naribajte. Na svaki krug u udubljenje staviti žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato pospite salamom, sirom, a po vrhu stavite malo origana. Po želji dodajte i po jednu maslinu.
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i pecite tepsiju po tepsiju, 15-20min.
Kad ih izvadite iz pećnice svaku na 3-4 mjesta ubodite vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i da bi bilo sočnije.

Tijesto je super, a nadjev može biti što god vam srce poželi.




MINI PIZZAS 
(original recipe) 

Pizza Dough 
(for 10 small pizzas)
600g all-purpose flour
1 baking powder
10g baker yeast
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar
50 g butter
100 ml sour cream or yogurt 
250 ml warm water
2 tabelspoons olive oil

Mix together flour and baking powder in a large bowl, make dent in the middle and put baker yeast, sugar and some warm water. Wait until the yeast begins to swell, than add salt, butter and sour cream. Knead the dough by slowly adding water. At the end add olive oil and keep kneading the dough until it becomes smooth and soft.
Divide the dough into ten pieces and roll into balls. Stretch and flatten the dough until you get the desired size and thickness that you prefer and move it to a baking pan covered with parchment paper. Preheat oven to 200 °C. 

Topping 
200g ham
200g cheese
10-15 tbsp tomato sauce
oregano
olives

Cover the dough with 1-2 tbsp tomato sauce. Cover them with topping of your choice. Bake for about 15-20 min until the outer part of the topping and the edges are slightly burnt. Serve immediately. :)

1 komentar:

šećer dolazi na kraju :)