21. siječnja 2014.

IMOTSKE TORTICE | imotski tarts


Svaki tekst napisan na ovom postu nikad ne bi bio dovoljno dobar, pa neću ni pokušavati. Pustit ću da slika na kraju govori svojih 1000 riječi.

IMOTSKE TORTICE
(za 14 komada)

tijesto
220g glatkog brašna
140g (omekšalog) maslaca
60g šećera
1 jaje

U posudu stavite brašno i maslac, te ih skupa dobro rukama izmrvite. Dodajte šećer i jaje, pa kratko izmiksajte smjesu, a onda rukama umijesite (prhko) glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto stavite u plastičnu foliju/vrećicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji u hladnjaku.

krema
3 jaja
100g šećera
25g ili 2-3 vrećice vanilin šećera
125g mljevenih (oguljenih) badema
1 žlica brašna
naribana korica limuna
naribana korica naranče + iscijeđeni sok
pola žličice cimeta
malo ruma ili maraskina

+ oguljeni bademi za ukrašavanje

Bademe prelijte vrelom vodom, pustite da odstoje par minuta, pa s njih skinite kožicu. Popecite ih na tavi na laganoj vatri da se osuše, par minuta dok ne zamirišu, pa ih sameljite. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjake s malo soli izmiksajte u snijeg. U drugoj posudi žumanjke kratko miksajte s malo vruće vode, zatim polako dodavajte šećer+vanilin šećer i miksajte još 2 minute. Smanjite brzinu miksanja na najmanju pa dodajte smjesu korice limuna i naranče, cimet, rum i 2 žlice brašna, te mljevene bademe i sok od naranče. Na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka (malo po malo).
Izvadite tijesto iz friždera, dobro pobrašnite radnu plohu i tanko razvucite tijesto, pa ga izrezivačem izrežite na krugove. U pleh za muffine ili keramičke kalupiće koji ste prethodno premazali maslacem, stavite tijesto da lijepo prekrije dno i obruč. Od ostatka tijesta pripremite trakice širine cca 1cm. U kalupe ulijte kremu, pa preko nje složite mrežu trakica. Oguljene bademe koje ste pripremili za ukrašavanje zabodite u kremu ili na mjestima križanja dviju trakica.
Tortice stavite peći na 200oC prvih 5-10min, a zatim smanjite na 130oC i pustite da se peče još 30tak minuta.

Ako si ne želite uskratiti užitak, ali želite uskratit posao (jer s ovim gore ima dosta petljanja)- ovdje je recept za kalup širine 28cm. Količina sastojaka ostat će ista, dok će te sastojke za kremu morati poduplati.


http://www.mydestination.com/croatia/travel-articles/721257/imotski---a-secret-city-with-so-much-to-tell

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)