7. travnja 2014.

SLATKA MINI PROJA S VIŠNJAMA + BLAGOSLOV ZEMLJE

 
"Tko je progazio ovu dugu, dugu stazu preko močvarna tla duboko u šumu? Muškarac, čovjek, prvi čovjek koji je ovuda prošao. Za njega nije bilo staze." 

Ovako počinje knjiga 'Blagoslov zemlje' Knuta Hamsuna, za koju je 1920. dobio Nobelovu nagradu, a na hrvatski ju je davnih dana preveo A.B. Šimić. Saga je to o norveškom težaku koji krene od ničega, o borbi za preživljavanje pod utjecajem vremenskih prilika, o volji, snazi, upornosti i mukotrpnom stjecanju bogatstva. O polju. O ljudima. O životu. Divno je to štivo i podsjetnik da ne mora i nije u životu sve instant- brzo gotovo i bljutavo.

Recept koji slijedi je brzinski, ali nikako insant, preporuča se konzumirati uz Hamsunov klasik.

Proja je staro srpsko tradicionalno jelo, a sastoji se od kukurznog brašna, masti, mlijeka i jaja. Može se poslužiti kao predjelo ili kao prilog uz glavno jelo. A da može postati i desert ili samostalna brzinska večera otkrile su mi Legice u kuhinji. :) (moja uobičajena doza inspiracije).
Obzirom da smo mi mala četa čija polovica ne jede puno, a druga polovica jede malo (iako bi jela puno da smije), odlučila sam prepoloviti smjesu i ubaciti je u slatke DM-ove kartonske kalupiće (koje uistinu ne treba mastiti) i brzinska slatka večera bila je na stolu.

SLATKA MINI PROJA S VIŠNJAMA
[po originalnom receptu Legica u kuhinji]
sastojci 
[za 6 mini proja]

2 jaja
150g glatkog brašna
70g kukuruzno brašno (palenta)
60g maslaca
100ml mlijeka
80g šećera
2 žličice praška za pecivo
100g višanja

Na laganoj vatri otopite maslac i ostavite da se ohladi. Pjenasto umutite jaja i šećer, pa dodajte ohlađeni rastopljeni maslac i mlijeko. Pomiješajte brašno s praškom s pecivom, pa ih umiješajte u smjesu. Na kraju dodajte kukuruzno brašno. 
Pripremite 6 malih kartonskih kalupa (ne treba ih mastiti) i rasporedite smjesu. Po vrhu pobacajte višnje koje ste prethodno uvaljali u brašno (koje sprječava da potonu).
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20min.

 Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)