8. siječnja 2014.

MINI QUICHE S 3 VRSTE SIRA | mini quiche with 3 types of cheese


Quiche je pita od prhkog tijesta s nadjevom od jaja, sira, mesa ili povrća, opće poznat kao francusko jelo. Može biti serviran topao i hladan. Mnogo je varijanti quichea- sa sirom, gljivama, špinatom, porilukom, rajčicama, a najpoznatiji je onaj sa sjeckanom slaninom - Quiche Lorraine.

Quiche je zgodan za serviranje (na zabavama op.a.), pogotovo u ovom mini obliku. Za mini quiche potrebno je jedino malo više vremena za pripremu, pa u slučaju da vam se žuri, recept koji vam donosim u istim mjerama može poslužit za quiche u pravoj veličini. Recept je nastao jednog lijenog popodneva odokativnom metodom sa stojcima koji su trebali zadovoljiti jednog vegetarijanca.


MINI QUICHE S 3 VRSTE SIRA

tijesto
200g brašna
100g maslaca
1 žličica soli
1 jaje
par žlica vode ( po potrebi)

Za one koji znaju- umjesite prhko tijesto, za one koji ne znaju- u posudu se stave brašno i sol, te se dodajte hladan maslac, prethodno narezan na manje komade, pa se rukama dobro utrljajte maslac u brašno. Smjesa bi trebala izgledat poput krušnih mrvica. U drugoj posudi razmutite jaje, pa ga dodajte u smjesu i rukama umjesite glatko tijesto, po potrebi dodajte žlice hladne vode dok se sastojci ne spoje. Tijesto stavite u vrećicu za zamrzavanje ili zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat-dva u hladnjak.

nadjev
250g ricotte
100g podravca
60g gaude
1 kiselo vrhnje
2 jaja
soli i papra

Napisala sam točnu gramažu sireva kako sam ih stavila u quicheve sa slike, ako ima još fikova kao što sam ja koji vole imat sve precizno kad prvi put nešto rade. Istina je, zapravo, da svaki put stavim drugi sir i u drugom omjeru. I uvijek je dobro, ali ovo mi je dosad najbolja kombinacija. Bitno je da u nadjevu ima i polumasnog i nemasnog sira. Možete staviti posni sir, ricottu, kravlju skutu, gaudu, ementaler, podravec... Shvatili ste. Znači, podravec i gaudu naribajte, pa pomiješajte s ricottom, kiselim vrhnjem i jajima. Po želji posolite i popaprite.
Zatim, namastite pleh za mafine ili keramičke posudice maslacem, ili u njih stavite papirnate košarice. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga, ne predebelo ni pretanko, al opet po svom ukusu. Tijesto stavite u pleh, pa u njega stavite oko 2 žlice smjese. Pecite na 180stupnjeva 10-15min, pa temperaturu smanjite na 100stupnjeva i pecite još 30min.

Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)