2. ožujka 2014.

SCHWARZWALD TORTA | black forest cake by dr. Oetker

U našem se domu po dobrom starom receptu dr. Oetkera Schwarzwald torta radi već dobrih 20tak godina. S vremenom su unesene male promjene, ali ne značajne. I dalje ostaje jedna od najdražih torta. 
Moj savjet je da poduplate smjesu za prhko tijesto jer je to svima najbolji dio i uvijek ga ostavljamo za kraj. Pretjerajte i s krupnije ribanom čokoladom na vrhu, jer se s tim dijelom ukućani vole poslužiti kao zdjelicom za grickalice. :)


SCHWARZWALD TORTA
(promjer kalupa 26cm)

prhko tijesto
110g brašna
25g kakaa u prahu
na vrh noža praška za pecivo
30g šećera
1 omot vanilin šećera
75 g omekšalog maslaca

biskvit
4 jaja
2 žlice vruće vode
100g šećera
1 omot vanilin šećera
75g glatkog brašna
30g gustina
10g kakaa
1/2 žličice praška za pecivo

nadjev
700g višanja
4 žlice šećera
250ml ocjeđenog soka od višnje
30g gustina
750ml vrhnja za šlag
50g šećera u prahu

ukrašavanje
250ml vrhnja za šlag
50g naribane čokolade za kuhanje
višnje

0. (par sati prije) Izvadite višnje iz zamrzivača (ako imate tu sreću kao i ja), pospite s 4 žlice šećera i pustite da se odmrznu i puste sok. Mogu se, naravno, koristiti i one iz kompota, no onda ovaj korak preskočite.

1. Pripremite smjesu za biskvit. 4 jaja i 2 žlice vruće vode pjenasto izmiksajte najvećom brzinom (1min), polako dodavajući 100g šećera i 1 omot vanilin šećera miksajte 1min, pa sve skupa još 2min. Na kraju lagano umiksajte brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo.
2. U kalup promjera 26cm stavite papir za pečenje, pa u njega ulijte smjesu za biskvit. Stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170-190C, na 20-30min. (ovisi o jačini pećnice, nakon 15min već možete napraviti test čačkalicom).
3. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
4. Pripremite prhko tijesto. U posudu stavite brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer pa dodajte maslac narezan na listiće pa ga utrljajte da dobijete mrvice brašna i maslaca. Zatim ga umijesite u glatko tijesto. (Ako se lijepi, neko ga vrijeme stavite u hladnjak). Tijesto razvaljajte na dno kalupa (na papir za pečenje) i mjestimice ga izbockajte vilicom.
5. Prhko tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 160C na 15-20min. Cilj je da se tijesto posuši, ni slučajno prepeče. Kad ga vadite iz pećnice mora na dodir biti meko.
6. Višnje zajedno sa sokom stavite u lonac i pustite da zavrije, višnje zatim ocijedite, a sok ostavite da se ohladi.
7. Iz pećnice izvadite prhko tijesto.
8. Biskvit prerežite na pola.
9. Odmjerite 250ml ohlađenog soka (ako ga nema dovoljno dolijte vode). Zatim 30g gustina pomiješajte s 4 žlice soka (brzo miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice). Ostatak soka ponovno zavrijte, maknite s vatre i u nj umiješajte razmućeni gustin, neprestano miješajući. Sve skupa ponovo kratko zavrijte, pa umiješajte višnje  i ostavite nadjev da se ohladi.
/Ako vam se ne da čekati da se sok ohladi, gustin možete razmutiti i sa 4 žlice vode./
10. Smiksajte 750ml vrhnja za šlag (životinjskog porijekla). Po želji u njega dodajte 50g šećera u prahu.
11. Stavite prhko tijesto na tanjur za tortu, pa ako njega postavite obruč. Na prhko tijesto stavite polovicu nadjeva od višanja, 1/3 šlaga, polovicu biskvita, pa ponovo nadjev od višanja, 1/3 šlaga, polovicu biskvita. Ostatak šlaga stavite na vrh.
12. Smiksajte još 250ml vrhnja za šlag, skinite obruč s torte i ukrasite je (površinu torte ravnomjerno premažite šlagom i po njemu stavite ukrase od šlaga). Po vrhu pospite naribanu čokoladu.




Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)