20. ožujka 2014.

MACARONS (za maštanje) I.dio | daydreaming macarons part one



avantura, avantura počinje, tek sada ništa višene razumijem
sve moje fore su blamaža i jedva igdje prolaze
sad kada snage imam samo još za kraj...


Tjedan dana prije nego sam se bacila naglavačke u avanturu zvanu spravljanje macaronsa pjevala sam ovu pjesmu. Tj. sama se vrtila u glavi ko pokvarena gramofonska ploča.
Mjesecima sam iščitavala sve hrvatske blogove s receptom za macaronse, gledala jubito filmiće i proučavala slike, i svaki put uredno odustala iz kukavičkih razloga. Čitajući komentare i uvode u postove (koji su uvijek isti) izvela sam zaključak da su užasno teški za napraviti, da će prvih 856 tura završiti u smeću, ili popucano, ili neće biti stopala, ili neće ličiti na ništa prije nego što ikad uspiju... donekle. Na kraju je ispalo da nije to uopće tako strašno (ili sam ja užasno talentirana). Da prvu turu nisam izvadila par minuta prerano (pojavilo se stopalce, lijepo se digli) uspjeli bi iz prve, ovako su uspjeli iz druge. Kolosalan uspjeh, rekli bi.

1. Bjelanjke ne treba odvajati 2-5 dana ranije. Dovoljno je 24h. To je super, jer ne morate podrediti cijeli tjedan planiranju pečenju kolača.
2. Dobro je dan prije samljeti bademe jer to je zapravo najzamorniji dio. Možete ih ali ne morate blanširati, ako ih blanširate onda ih dobro posušite pa ubacite u mlin ili blender. Samo polako s tim da ih ne bi pretvorili u maslac ili ulje. Nakon što ste ih usitnili prosijte ih kroz sito. Najlakše ih je kupiti već smljevene (Interspar, 200g 20kn).
3. Ovaj video sam pronašla na većini blogova, stvarno ga je zgodno pogledati da se dobije predodžba što vam je činiti.
4. Kažu da su gramaže sastojaka u ovom receptu ko božje zapovijedi. Svakako se točno držite napisanih ovdje, no vidjeh različite omjere koji su bili jednako uspješni (ili ponekad jednako neuspješni) tako da očito nije pravilo.

Recept sam uzela s uputa koje su došle uz Zenkerovu silikonsku podlogu za macaronse.

MACARONS 

50g šećera
70g bjelanjaka
80g bademovog brašna iliti fino mljevenog badema
150g šećera u prahu

[24h ranije :)]
1. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Za 70g bjelanjaka je obično potrebno 2 jaja srednje veličine. Spremite ih u posudu s poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi.
2. Ako niste u dućanu pronašli već mljevene bademe- sameljite ih.

[dan D]
1. Oboružajte se pozitivnom energijom i duboko udahnite. :)
2. Mikser držite pod pravim kutem, pa bjelanjke miksajte najmanjom brzinom dok se ne počnu pjeniti, dodajte 1/2 kristal šećera, pojačajte brzinu pa kad smjesa očvrsne dodajte ostatak šećera. Miksajte dok smjesa ne postane skroz čvrsta (ne pada s metlica).
3. Dodajte smjesu badema i šećer u bjelanjke, pa špatulom energično miješajte, tj. preklapajte smjesu. Taj se proces zove 'macaronizacija', a završava kad smjesa sa špatule pada u jednom mlazu poput lave i nakon što padne trebala bi se spojiti s ostatkom smjese, ne smiju ostati oštri rubovi. Nemojte se zanijeti pa premiješati, nakon što je smjesa postala kompaktna i jednolična svaka dva okretaja provjeravala sam kako pada sa špatule.
4. Smjesu potrpajte u dresir vrećicu s kružnim otvorom ili običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežite vrh, pa istiskujte krugove na papir za pečenje ili silikonsku podlogu koje ste prethodno stavili na pleh.
5. Lupite plehom tri puta o stol da izbijete zrak koji je možda ostao u smjesi i ostavite da se suše na zraku sat vremena ili više. Kad ih dodirnete smjesa se ne bi smjela lijepiti za prste, znači da se formirala korica i da su spremni za pečenje.
6. Zagrijte pećnicu na 150C (cirkulacija zraka). Zatim smanjite temperaturu pećnice na 140C i pecite 15-25minuta ovisno o pećnici. Nakon 5-7minuta trebalo bi se formirati "stopalce", a gotovi su kad "klobuk" postane fiksan.
7. Kad ih izvadite iz pećnice maknite podlogu s pleha i ostavite macaronse da se ohlade prije nego ih počnete odvajat od nje.

ganache krema
100g čokolade za kuhanje
100g vrhnja za šlag

Čokoladu nasjeckate što sitnije. Vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte po čokoladi, miješajte dok se svi komadići čokolade ne rastope. Kremu stavite u hladnjak da se ohladi.

[spajanje]
Nakon silnih i dugotrajnih psihofizičkih priprema htjet ćete da ih što prije spojite i navalite na njih. Ganache je zato jednostavan i brz za napraviti. Nakon što se ohladio žličicom ga vadite i stavljajte na jednu polovicu macaronsa, pa spojite s drugom polovicom. Dobro je prije spajanja naći bolje polovice, iliti one koje se veličinom najbolje pašu. :)



To je to!
Nemojte čekati mjesecima i godinama da napravite svoju prvu turu, nisu nikakav bauk.
Drugi put o bojanju, nešto općenito o macaronsima i zašto se zovu 'daydreaming'.

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)