8. ožujka 2014.

MUFFINI S KARAMELOM I KIKIRIKIJEM




MUFFINI S KARAMELOM I KIKIRIKIJEM
 
karamel
150g šećera
80g maslaca
120g vrhnja za šlag (životinjskog podrijetla)
prstohvat soli

U visoku posudu za kuhanje na laganu vatru stavite da se šećer otopi. Kuhačom miječajte dok se sve grudice šećera ne rastope, a tada prestanite miješati i nastavite grijati na laganoj vatri. Ako miješate s kuhačom na kojoj ostane neotopljenog šećera kasnije može doći do kristalizacije, što svakako treba izbjeći. Kad šećer dobije smećkasto-crvenkastu nijansu i po mirisu više nije presladak, a prije nego počne zagorijevati, dodajte maslac. Miješajte dok se potpuno ne rastopi. Zatim skinite posudu s vatre i pjenjačom umješajte slatko vrhnje. Pustite da se karamel malo ohladi, pa dodajte prstohvat soli.

biskvit za muffine
250g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
150g šećera
5 žlica kakaa u prahu
1 jaje
240ml mlijeka
1 vanilin šećer
85g maslaca
krupno sjeckane čokolade za kuhanje
krupno sjeckanih nesoljenih kikirikija

U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke- brašno, prašak za pecivo, sol i kakao u prahu. U drugoj zdjeli prvo kratko izmiksajte jaje (1min), zatim dodajte šećer i vanilin šećer (3min), pa natrgani maslac sobne temperature (1min). Smanjite brzinu miksera na najmanju pa dodajte mlijeko. Smjesa će biti tekuća i puna grudica i to je ok. (Važno je da svi sastojci budu sobne temperature). Zatim u smjesu dodajte suhe sastojke i ručno ih umiješajte da se smjese dobro povežu, ali nemojte predugo miješati da tijesto ne bi bilo žilavo. Dodajte komadiće čokolade i kikirikija, pa sve još jednom kratko promiješajte.

U pleh za 12 muffina stavite papiriće i punite ih smjesom da prekrije dno (1/3), zatim stavite žlicu karamela (ili više), pa napunite ostatkom smjese još 1/3. Na vrhu po želji dodajte još karamele ili komadića čokolade.
Pecite 15-20 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 190-200C.

Ostatak karamele ulijte u steriliziranu staklenku i pustite da se ohladi. Čuvajte u hladnjaku najviše tjedan dana. Iskoristite ga kao preljev za sladoled ili palačinke.
 

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)