8. veljače 2014.

DOMAĆI SLANCI | homemade salty pastry

Sjećate li se kad ste zadnji put pojeli slanac? Ja ne. Nekad davno u pekarnicama se sve svodilo na slanac i buhtlu od čokolade (sumnjivog sadržaja), danas je prevelik izbor svega drugoga. A topli slanac je nekad bio najbolji, poslije škole, engleskog ili plivanja na Mladosti (tamo su ga prodavali s majonezom i kečapom). Kad je Domaćica objavila recept za slance na svom blogu odmah sam ih stavila na 'to do must obavezno nešto' listu.
U nastavku zato slijedi odličan recept za domaće slance. Originalan recept je s bloga Darkova Web Kuharica, a ja sam koristila onaj od Domaćice zbog precizno napisanih mjera (obzirom da nisam prije radila dizano tijesto trebale su mi :D). Smanjila sam samo sve mjere u pola za probu, ali je ispalo da sam dobila 8 komada slanaca srednje veličine, što je bilo sasvim dovoljno. Ne znam je l to bila početnička sreća s dizanim tijestom, ali slanci su ispali odlično iz prve, izvana hrskavi, unutra meki.

 
DOMAĆI SLANCI

tijesto
20g svježeg kvasca/germe
1 žličica šećera
125ml mlijeka
250g brašna
25ml ulja
2 žlice kiselog vrhnja
1/2 žlice soli

premaz
mlijeko + ulje

U maloj posudi razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i prelijet s malo mlijeka (da prekrije kvasac). Smjesu ostavite na toplom mjestu 10tak minuta da kvasac počne bubriti (ako ne počne bubriti, odite do dućana po novi kvasac). U veću posudu (koja ima poklopac) stavite brašno, ulje, kiselo vrhnje, malo soli i kvasac, pa zamijesite glatko tijesto dodajući polako ostatak mlijeka. Mijesite tijesto minimalno 8min. Poklopite posudu (ili je prekrijte krpom), pa stavite na toplo mjesto na 30-60min da se tijesto digne tj. udvostruči.
Kad se tijesto diglo, istresite ga na pobrašnjenu podlogu i još kratko premijesite. Na veći pleh stavite papir za pečenje i uključite pećnicu na 200C. Podijelite tijesto na manje kuglice, pa ih tanko razvaljajte (kao tortilju) i zarolajte u štapić. Štapiće posložite na pleh. U posudici pomiješajte malo mlijeka i ulja, pa s tim premažite tijesto. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 15min.
Ako vam nešto nije jasno- u originalnom receptu ćete pronaći fotografije svih koraka. 

slani preljev
2 žlice brašna
1 žlica soli
vode

Dok se tijesto peče pripremite slani preljev. U posudici pomiješajte brašno, sol i vodu. Smjesa ne smije biti ni prerijetka ni pregusta, pa polako dozirajte vodu ili naknadno dodajte još malo brašna. Ja se držim one da sa solju ne treba pretjerivati, pa sam smanjila količinu, ali sam zato dodala malo soli u tijesto (zlu ne trebalo, tko voli neslano tijesto :)). Nakon 15min izvadite tijesto iz pećnice i prelijte ga slanim preljevom. Vratite ih u pećnicu na još par minuta da se dobro zarumene. Kad ih izvadite iz pećnice prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje 5min (ako izdržite).


Nom nom nom!

2 komentara:

  1. neeeeeeeeeeeeee, neću, ne želim, ne mogu....
    odoh mijesiti :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahahaha! volim tvoje komentare.
      javi kako su ispali! :D

      Izbriši

šećer dolazi na kraju :)