12. veljače 2014.

ČOKOLADNE TORTICE S BANANOM I GANACHEOM | chocolate banana tartelletes

Ovo je jedan jako jednostavan recept, toj tvrdnji u prilog ide da sam ga sama osmislila. Nastavila sam u revijalnom tonu s prhkim tijestom kojem sam ovaj put (napokon) dodala kakao. Onda sam ga zatrpala najdražom kombinacijom u kolačima, a to je čokolada + banana. I voilà!
[Less is more.]


ČOKOLADNE TORTICE S BANANOM I GANACHEOM

tijesto
200g brašna
20g kakaa
140g maslaca
1 (veće) jaje
60g šećera

U posudu stavite brašno, kakao i maslac narezan na listiće, te ih skupa dobro rukama izmrvite. Dodajte šećer i jaje, pa kratko izmiksajte smjesu, a onda rukama umijesite (prhko) glatko tijesto. Tijesto stavite u plastičnu foliju/vrećicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji u hladnjaku sat vremena.
Nakon sat vremena tijesto stavite na lagano pobrašnjenu plohu, razvaljajte i pa izrezujte kružnim izrezivačem i stavljajte u posudice predviđene baš za takve male pite ili kalup za muffine. Posudice čak ne morate prethodno namastiti, jer je tijesto samo po sebi već masno. Stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190-200C 10-15min. Test čačkalicom (ako na njoj ne ostaje ništa) reći će vam kad je tijesto pečeno.
Od ove količine sastojaka dobila sam 6 mini tortica (one iz kalupića za tortice, slika 1 i 2) + 10 mini mini tortica (iz kalupa za muffine, slika 3) ili 20tak mini mini tortica.
Ostavite da se tijesto ohladi dok pripremate kremu.

krema | ganache
200g čokolade za kuhanje
200g vrhnja za šlag
+ 1-2 banane i malo cijeđenog soka od limuna

Banane narežite na ploškice ili male kockice i prelijte sokom od limuna (da ne bi posmeđile). Zatim napravite ganache- vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa prelijte po sitno nasjeckanoj čokoladi, i miješajte dok se skroz ne otopi. Tortice napunite komadićima banane, pa prelijte s par žlica ganachea. Stavite hladiti da se krema dobro stisne.
I uživajte, znam da hoćete.:)




Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)