5. veljače 2014.

TORTA OD SIRA | cheesecake

Prva asocijacija na tortu od sira mi je scena iz "Prijatelja" u kojoj se Rachel i Chandler natežu oko ukradene torte, koja je toliko dobra da je jedu čak i s poda. link na youtube video 
Super su mi krajnosti (ne)voljenja kad je riječ o cheesecake-u, jedna je fanatično voljenje, a druga naravno jednostavna lakoća ne voljenja. Ja sam, unatoč obožavanju sira kao takvog, u taboru protiv. :)
No, to vas ne treba odvratiti od ovog recepta, testiran je na većem uzorku živih bića i položio s odličnom ocjenom. Nije ni čudo jer je ovo još jedan u nizu recepata koji se izdaje za onaj iz slastičarnice Torte i to. To je valjda neka urbana legenda, jer je uvijek netko taj recept dobio od nekoga tko tvrdi da je dobio od nekoga i da je baš to taj tajni recept. Ukucajte u 'google' cheescake iz Torte i to, pa će vam sve biti jasno.
U biti, ja sam dobivenoj recepturi dodala (gramažom) malo više sastojaka. pa ćete po original ipak morati do slastičarnice. :)


TORTA OD SIRA
biskvit
300g keksa (McVities, Petit Beurre)
100g maslaca
2 žlice smeđeg šećera

Kekse dobro izmrvite. (Možete ih usitniti u multipraktiku ili onom sofisticiranijom metodom koja kaže da ih stavite u vrećicu za zamrzavanje pa udarate batom za tući šnicle. :)) Na dno kalupa za tortu stavite papir za pečenje. Na laganoj vatri otopite maslac, pa pomiješajte sa usitnjenim keksima i šećerom. Smjesu stavite u kalup pa je ravnomjerno rasporedite i dobro utisnite. Stavite peći u pećnicu prethodno ugrijanu na 200C, oko 5min.

krema
600g krem sira (npr. ABC)
4 jaja
3 žlice šećera
sok od 1/2 limuna

Dok se biskvit peče, pripremite kremu tako da umiksate skupa krem sir, jaja, šećer i sok od pola limuna. Izvadite biskvit iz pećnice i smanjite temperaturu na 170C. Izlijte kremu u kalup i vratite ga u pećnicu na 20tak minuta. Nakon 20min protresite lagano kalup i ako se krema ne miče (nije tekuća) znači da je gotova. 

preljev
400g kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 vanilin šećer

Dok se krema peče pripremite preljev. U posudu stavite kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer i pjenjačom ih lagano umiješajte. Kad je krema pečena, tortu izvadite van, a pećnicu ugasite. Preljev prelijte preko kreme i sve skupa vratite u ugašenu pećnicu još 10tak minuta.
Na kraju je stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije konzumacije.



Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)