8. prosinca 2013.

KIFLICE SA SIROM + NEPROCJENJIVO

Prije nekoliko dana (u rekordnom roku) iz BiH mi je stigla knjiga Martine Mlinarević Sopte "Neprocjenjivo", naručena je preko interneta, jer je tek friško tiskana pa je nema u knjižarama, a ja sam je morala imati čim čim prije tim tim bolje! Taj dan odlučila sam zamijesiti nešto brzo (ali i fino) da se što prije mogu uvalit pod dekicu s hranom i knjigom.

Prvo recept (posuđen sa http://www.coolinarika.com/recept/brze-kiflice-sa-sirom/):
BRZE KIFILICE SA SIROM

Tijesto
250g glatkog brašna
3 žličice praška za pecivo
125g svježeg sira
50ml mlijeka
50ml ulja
1 bjelanjak
1/2-1 žličice soli

Punjenje
po izboru :) /sir, šunka.../

Premaz
1 žutanjak
1 žlica mlijeka
malo papra
sezam, lan ili neke druge sjemenke

Prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte ostale sastojke i mikserom umijesite tijesto, tako da dobijete kuglu glatkog tijesta (možete ga umijesiti i ručno). Kad ste dobili glatko tijesto koje se odvaja od stjenki posude, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i podijelite ga na osmine (da dobijete trokute), napunite s punjenjem po želji (ili bez punjenja) i zarolajte (duži kraj prema kraćem). Razmutite žumanjak s mlijekom i malo papra, pa kistom premažite kiflice i posipajte sa sjemenkama. Pecite na 180 stupnjeva, 30-40 min.


A sad o knjizi.
Martinu Mlinarević Soptu otkrila sam zahvaljujući, kako ga ona zove, žutom Cukerbergu iliti na fejsu. Legica zvana Legica jedan dan 'shareala' je jedan od tekstova, pročitala sam ga u jednom dahu (nešto što se rijetko događa (čitaj nikad) na toj društvenoj mreži). Ne sjećam se koji je tekst bio u pitanju, jer sam u idućem trenutku već kliknula na njenu stranicu i 'scrolala' prema dolje iščitavajući ostale. Tekst, slika, smijeh, suza, jednostavno, domaće, poučno, tužno, zabavno, lijepo, ružno, lako i teško, ali u konačnici samo pozitivno. 

"Danas sam velika i ovo je moja priča. Ustvari, ovo su moje priče. Možete im vjerovati, a i ne morate."

Knjiga je kao skripta životnih lekcija, koje svi dobro znamo, ali nas svako toliko na njih treba posjetiti jer ih prečesto zaboravljamo. Ja sam ko mali štreber u toj skripti označila dijelove koji su me osvojili ili bolje rečeno one koje treba usvojiti, a da ponovo imam 16 vjerojatno bi ih sve isprepisivala u svoj dnevnik (možda bi bilo lakše pregrmiti mračnu fazu puberteta). :)

"Želim vam zato lijep dan. Dignite glavu. Vedro je, možda je petak danas kad ovo čitate. Petknite ga iz petnih žila. Prekrižite sva sranja osim onih lica koji su vaša crpilica radosti. Zazveckajte osmijehom u okno svijeta. Glasno i neponovljivo. Da vas svijet dobro upamti. Nego šta. Niste se džaba rodili!"

Nisu to samo lekcije, nego i divne priče o malim, ali velikim ljudima! Pa tako mene osvoji svakim tekstom iznova, nešto što vam ja ne mogu izreći na način kao što to čini ona. Zato čudesni Martinin svijet možete pronaći ovdje. Klik! :)

Dry your tears, forget while we're here
Leave all your sorrows behind you
Never lose heart, all things will pass
To a place where your troubles can't find you...
"Sail away", Nick Cave 

Broj komentara: 7:

  1. Pusa od Legice :* ja se nadam da će moj Djed Mraz skužiti suptilni hint i da će moj primjerak biti uskoro pod borom :)) p.s. kiflice izgledaju mrak, miriši i preko ekrana :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozovi me na kiflice i vruću čokoladu!! Pliz. :)

    OdgovoriIzbriši

šećer dolazi na kraju :)