21. travnja 2014.

KOKOS ROLADICA

Ovo je recept koji sam tražila godinama. I kad kažem godinama to i mislim- doslovno. Pronašla sam ga na blogu Vali voli torte i oduševila se.
Možda to i nije baš onaj iz priča iz davnina jer ga nepce više ne pamti najbolje, ali je odlična zamjena. Sve ono što ne volim u roladama tu je eliminirano. Ne volim predebeli biskvit, ovdje je tanak tek toliko koliko treba da drži kremu na okupu, a opet je divno čokoladan i topi se u istima. Ne volim kreme s maslacem (ilinedajbože margarinom), ovdje je krema divna kombinacija bijele čokolade i šlaga. Svaki dodatan komentar je suvišan... 


KOKOS ROLADICA
(original recept)

biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlica brašna
4 žlice kakaa

Odvojite žutanjke od bjelanjaka, pa od bjelanjka (s prstohvatom soli) napravite snijeg. Žutanjke miksajte sa šećerom (cca 3min), pa dodajte prašak za pecivo, brašno i kakao i lagano ih umiješajte. Na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ravnomjerno rasporedite na papir za pečenje u pleh dimenzija 30x40cm i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 170C na 15min.
Pečeno tijesto prebacite na vlažnu krpu tako da papir za pečenje bude gore, pa ga lagano odlijepite, a tijesto zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.

krema
100g bijele čokolade
400ml vrhnja za šlag
50g kokosovog brašna

Bijelu čokoladu narežite na sitne komadiće, pa sa 130ml vrhnja za šlag otopite na pari. Smjesu zatim stavite u frižider da se stisne (par sati). Nakon što se krema ohladila i stisnula miksajte je 5-10min. Smiksajte i ostatak (270ml) vrhnja u šlag. Pa sve skupa pomiješajte zajedno sa 50g kokosovog brašna.
Razmotajte tijesto i premažite ga kremom, pa ponovo zarolajte i stavite na tanjur za serviranje.

glazura
100g čokolade za kuhanje
100ml vrhnja za šlag

Od ovih sastojaka možete napraviti ganache kremu ili običnu glazuru. Stavite vrhnje da se ugrije do vrenja, pa prelijte po čokoladi koju ste prethodno narezali na sitnije komadiće. Smjesu stavite  direktno na roladu ili u hladnjak da se ohladi, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu koju ćete staviti na roladu. Kako god napravili nećete pogriješiti.

ukrašavanje
kosos

Roladu pospite kokosom, pogotovo ako vam glazura nije ispala vizualno najbolje kao meni.


2 komentara:

šećer dolazi na kraju :)