13. siječnja 2013.

JELIN KOLAČ S BANANAMA

Pogled kroz prozor- pada snijeg.
Pogled u frižider- nema kolača [detoksikacija u tijeku].
Pogled na kalendar- još šest mjeseci do ljeta.
:(

Kratko kopanje po arhivi i nađoh ovaj mali podsjetnik na prošlo ljeto, Ekipu, kayaking na Vrljici (let me google it for u :)) i obilnu večeru koja je završila odličnim Tetkinim kolačem.



JELIN KOLAČ S BANANAMA
+ lisnato tijesto > dvije kore
Zagrijte pečnicu na 180 stupnjeva. Svaku koru lisnatog tijesta razvaljajte, cijelom dužinom je izbodite vilicom i pecite na okrenutoj strani pleha (u kojem ćete kasnije peći biskvit tako da bude iste veličine).
[ima u Lidlu za kupiti lisnato koje je već razvaljano, tako da se samo stavi peći :)]

biskvit
5 jaja
200g šećera
80g samljevenih oraha ili badema
prašak za pecivo
2 žlice brašna
3 žlice kakaa (ili rastopljene čokolade)

Za biskvit pjenasto izmiksajte jaja s malo vruće vode, pa dodajte šećer. Zatim lagano umiješajte suhe sastojke. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180oC, oko 20min.

krema
5dcl mlijeka
5 žlica brašna ili gustina
250g maslaca
200g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 banane

Gustin izmiješajte s 1dcl mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati. U provrelo mlijeko dodajte smjesu s gustinom. Vratite na laganu vatru i miješajte dok se krema ne počne odvajati od posude (oko minutu). Lonac u kojem ste kuhali smjesu prekrijte komadom prozirne folije (tako se neće stvoriti korica, ni grudice prilikom spajanja s maslacem) te ostavite da se ohladi. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, te spojite s ohlađenom kremom od mlijeka i gustina. Na kraju dodajte kašu od banana.

slaganje:
lisnato tijesto > 1/2kreme > biskvit  > 1/2 kreme > lisnato tijesto

+ šećer u prahu za posipanje



A sad ko Buco... "Pekmez!"
[u špajzu, u špajzu, u špajzuuu..]




4 komentara:

šećer dolazi na kraju :)