27. prosinca 2012.

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Jedna era je završila kad je Mamzi odlučila da joj je dosta, a druga počela kad sam isto odlučila ja.
Njoj je bilo dosta napora oko kužinanja kojekakvih slastica, a meni xy dana bez kolača.

Nije to bilo tako davno [cca godinu i po' dana], nabavila sam tepsiju za muffine, kutiju papirića i provela dan guglajući i počela.

A i, prigodno, (navodnom) godinom Isusova rođenja počinje nova era. 
[Pa svim vjernicima 'Sretan Božić!', a nevjernicima 'Svako dobro!']

Evo recepta za keksiće za Djeda Božićnjaka (ili malog Isusa, ili za koga god vjerujete da donosi poklone :)).

CHOCOLATE CHIP COOKIES


240g maslaca
440g glatkog brašna
2 jaja
300g smeđeg šećera
120g bijelog šećera
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo
žličica soli
ekstrakt vanilije ili vanilin šećer
navršak žličice kave | nescaffea
250g grubo rezane čokolade za kuhanje ili čokoladnih kapljica
50g grubo rezanih badema | lješnjaka | oraha

U posudu stavite maslac (zagrijan na sobnu temperaturu) i malo ga izradite, zatim dodajte obje vrste šećera, žličicu ekstrakta vanilije ili vanilin šećer i ponovo malo izradite mikserom (cca 1-2min, samo dok se sastojci ne spoje). Zatim dodajte jedno po jedno jaje i miksajte još cca 1min. Lagano miksajući dodajte brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i mrvicu kave (sve te suhe sastojke prethodno možete stavit u jednu posudu) da smjesa postane kompaktna. Na kraju dodajte komadiće čokolade i badema (lješnjaka,oraha) i umiješajte ih lagano mikserom ili rukom da se pravilno raspodjele u smjesi.
Na pleh stavite papir za pečenje, žlicom vadite hrpice smjese (za jedan keks dovoljna je žličica smjese koju možete ali ne morate pravilno oblikovati) i stavljajte ju na pleh s razmakom od 3-4cm jer će se smjesa spljoštiti pri pečenju. (Što je veća hrpica, veći je i keks! :))
Pecite na 140-150oC, 15-20min. Čim rubovi počnu hvatat (zlatnu) boju vadite ih vani, nakon par minuta stavite na rešetku da se ohlade, a zatim u staklenku ili limenu kutiju.
Ako želite da su keksi mekši pecite ih kraće (iako su meki na dodir ne znači da nisu pečeni ;)), a ako želite tvrde/hrskave pecite duže.
Ja sam pola smjese napravila samo s čokoladom (60% kakaa), a pola s čokoladom i bademima, sve kombinacije su dopušten i legitimne, i ukusne!
Božić

Servirati uz čašu (čokoladnog) mlijeka!


A ovo je početak bloga. Živili! :)

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)