27. siječnja 2013.

IMOTSKA TORTA

"Vrhunac imotskog slastičarstva neupitno je veličanstvena imotska torta, paradigma jednostavne temeljne zamisli i pomno osmišljene svake pojedinosti. Vrhunski bademi okosnica su okusa, sočnima ih čini prošek, ostale su arome u naznakama: kora limuna, kora naranče, vanilija, cimet, oraščić, maraschino, rum i aroma gorkog badema. Da se aromatska kompozicija i nježne pastelne boje arabeske u koju je torta uobličena ne bi izgubile agresivnim pečenjem, Imoćani su jednostavno odlučili da svoju lijepu tortu ne peku nego- suše. Čitav je niz takvih pojedinosti priprave koje u izgledu, mirisu i okusu zahtijevaju majstorstvo i na kraju rezulturaju slastičarskom elegancijom prvog reda." - Rene Bakalović


tijesto
200g brašna
140g (omekšalog) maslaca
60g šećera
1 jaje

U posudu stavite brašno i maslac, te ih skupa dobro rukama izmrvite. Dodajte šećer i jaje, pa kratko izmiksajte smjesu, a onda rukama umijesite (prhko) tijesto. Tijesto stavite u plastičnu foliju/vrećicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji u hladnjaku.

"krema"
6 jaja
200g šećera
50g | 5 vrećica vanilin šećera
250g mljevenih badema/oraha
2 žlice brašna
naribana korica limuna
naribana korica naranče + iscijeđen sok
žličica cimeta
malo ruma ili maraskina
+ oguljeni badema za ukrašavanje

Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjake s malo soli izmiksajte u snijeg. U drugoj posudi žumanjke kratko miksajte s malo vruće vode, zatim polako dodavajte šećer+vanilin šećer i miksajte još minutu. Smanjite brzinu miksanja na najmanju pa dodajte smjesu korice limuna i naranče, cimet, rum i 2 žlice brašna, te mljevene bademe i sok od naranče. Na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka (malo po malo). 
Izvadite tijesto iz friždera, dobro pobrašnite radnu plohu i tanko razvucite tijesto. U kalup, koji ste prethodno premazali maslacem, stavite tijesto prvo na dno kalupa, a zatim i na obruč. Od ostatka tijesta pripremite trakice širine cca 2cm. U kalup ulijte kremu, pa preko nje slažite mrežu trakica. Oguljene bademe koje ste pripremili za ukrašavanje zabodite u kremu ili na mjestima križanja dviju trakica.
Tortu stavite peći na 200oC prvih 5-10min, a zatim smanjite na 130oC i pustite da se peče još 50tak minuta.

1 komentar:

  1. neodoljivo... da imam sve sastojke u kuci ODMAH bih je isla napraviti:)

    OdgovoriIzbriši

šećer dolazi na kraju :)