27. prosinca 2015.

ČOKOLADNI KOLAČIĆI S KREM SIROM | cream cheese brownies

Blog se rodio u ovo, božićno vrijeme, godine Gospodnje 2012. Što znači da se nakon navršene tri godine osovio na vlastite noge, počeo artikulirati rečenice, prebolio prve dječje bolesti i otkrio da je svijet lopta šarena koju valja sustavno istraživati. Da blog ima povijest bolesti vjerojatno bi mu prvo pripisali (blagi) ADHD. Oprostite mu, još je mali, previše je zabavno gledat u oblake i maštati, a tako je lako odlutati. :)

Nije 2015. bila godina za mirno sjedenje i tipkanje postova, iako u kužini nije bilo nimalo dosadno. Kuhalo se, pričalo, slušalo, čitalo, gledalo i putovalo... Nadoknadit ćemo u 2016.!


Recept koji slijedi obavezno zahtijeva čaj i knjigu, s obzirom da sam na pola Franzenove "Čistoće" koju gutam paralelno s kolačima na tanjuru. Zapravo bilošto od Franzena paše, s kolačima ili bez. :)

A ovo je prvi kolač u kojem paše sir, a da nije mascarpone. 

ČOKOLADNI KOLAČIĆI S KREM SIROM 
[pleh 20x30]

Zagrijte pećnicu na 180C/ventilacija, a pleh namastite maslacem i pobrašnite.

biskvit
250 g šećera
1 vanilin šećer
200 ml ulja
4 velika jaja
8 žlica kakaa
300 g brašna

Miksajte jaja pa polako dodavajte šećer i vanilin šećer, sve dok ne dobijete lijepu svijetlu boju (sve skupa oko 5 min). Dodajte ulje i lagano umiksajte. Na kraju dodajte prosijano brašno i kakao i lagano umiješajte. Cijelu smjesu izlijte u pleh.

"krema"
250 g krem sira (ABC)
125 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
2 žlice brašna

Pjenasto umutite krem sir i maslac. Dodajte šećer, jaja i brašno te sve lagano umiksajte. Kremu zatim izlijte preko biskvita.
Uzmite vilicu te napravite male (ili velike) krugove kako bi se dvije smjese malo izmiješale (ne bi li presjek izgledao efektnije :)). Ovaj korak možete i preskočiti.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na cca 30 min. Kolač je gotov kad se počne lagano odvajati od pleha i kad "krema" poprimi laganu zlatnu boju.
Kad su pečeni, izvadite ih iz pećnice i pustite da se malo ohlade pa ih stavite u hladnjak na 2 sata. (Držite ih na hladnom mjestu dok se ne pojedu.)

I da, smjesa za biskvit je ful gusta, a smjesa za "kremu" ful rijetka.


Nomnomnom!
A.

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)