21. svibnja 2013.

JAGODOBRA TORTA

Jučer je u kužini ponovo bilo veselo, trebalo je iskoristit još ovo malo vremena dok ima domaćih jagoda pa sam radila tortu. S prhkim tijestom sam još na Vi, pa je tu uskočila mamzi, a i ostatak izvedbe je bilo dosta aljkav, pa je torta ispala jako neugledna, ali ukusna.


JAGODOBRA TORTA (od dr. Oetkera)

za prhko tijesto
150g glatkog brašna
40g šećera
1 omot vanilin šećera
100g omekšalog maslaca

Za prhko tijesto prosijte brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom s metlicama dobro izradite na najvećoj brzini. Potom na pobrašnjenoj radnoj površini izmjesite glatko tijesto. Ukoliko bi se tijesto lijepilo, zamotajte ga u foliju i stavite neko vrijeme na hladno.
Tijesto izvaljajte na dnu kalupa za torte namašćenog dna. Vilicom ga izbodite više puta. Postavite obruč kalupa oko njega. Kalup gurnite na rešetku prethodno zagrijane pećnice (električna pećnica- 200, pećnica na vrući zrak 180) na 15 minuta.
Tijesto odmah odvojite od kalupa, ali ga ostavite da se na njemu ohladi.

za mješovito tijesto
70g glatkog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
70g šećera
1 omot vanilin šećera
2 jaja
70g omekšalog maslaca
Za mješovito tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom s metlicama na najvećoj brzini u 2 minute izradite glatko tijesto.
Tijesto stavite u kalup za torte na masni papir i poravnajte. Kalup gurnite na rešetku prethodno zagrijane pećnice (električna pećnica- 180, pećnica na vrući zrak 160) na 20 minuta.
Tijesto odvojite od kalupa i stavite na rešetku za kolače. Odvojite masni papir na kojem se biskvit pekao. Ostavite da se ohladi.

za premaz
50-100g čokolade za kuhanje

Za premaz izlomite čokoladu na komade i rastopite je na pari. Položite prhko tijesto na pladanj za torte i postavite obruč kalupa za torte oko njega, te ga premažite čokoladom. Na to stavite mješovito tijesto i malo ga pritisnite.

za nadjev
1kg jagoda
150g šećera

Za nadjev operite jagode, ocijedite ih, odvojite peteljke, prepolovite ih, pospite šećerom i ostavite da odstoje 30tak minuta. Potom ih na cjediljci dobro ocijedite i uhvatite sok. Polovice jagoda gusto posložite okomito na tijesto.

za preljev
oko 250ml vode
sok od jagode
2 omota crvenog preljeva za torte dr. Oetker
80g šećera

Za preljev nadopunite uhvaćeni sok od jagoda s vodom kako biste dobili 500ml (1/2l). Po uputi na omotu od praška za preljev torte, šećera i tekućine pripremite preljev. Pažljivo rasporedite po polovicama jagoda i ostavite da se stvrdne.
Obruč od kalupa pažljivo odvojite i skinite.

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)