23. siječnja 2016.

Povratak u budućnost: MOUSSE TORTA SA ŽELEOM OD MALINE | Double chocolate mousse and rasberry redemption cake

Povratak u budućnost ili kako ti nekad ne treba Delorean da bi se vratio u prošlost ili vidio budućnost. 

Prošli vikend smo Mamzi i ja u kužini(ci) pripremile hrane za 18 dragih ljudi. Kužina je mali prostor s velikim prozorima, po svim pravilima struke sigurno nedovoljan za taj broj ljudi, ali smo se stisnuli. Oduvijek smo se tako stiskali po kužinama (u podstanarskim stanovima), jer su moji roditelji uvijek voljeli okupljanja. Nekad su vremena bila teža (zamisli), krpalo se, ali bar je uvijek bilo hrane i društva (da ne zaglibim u dublju patetiku).


Jednom je prilikom, prije puno godina, u naš mali podstanarski stan došla veća ekipa tatinih prijatelja s fakulteta. Oni su se stisnuli u kužini, dok smo nas troje carski zavladali dnevnim boravkom. Bili smo tako mali, da kad bi se skupa stisnuli ispod deke zauzeli jedva trećinu kauča. Gledali smo drugi nastavak filma 'Povratak u budućnost' i tamanili velike Milka čokolade s keksom. Kako se Nadzor zabavio u kuhinji tako smo mi uspjeli stamanit sve čokolade dok nam nije pozlilo.

Nisu mi zato jasne ove naše mlađe generacije. Svi su se tako hermetički zatvorili u svoje kvadrate i ne puštaju nikoga unutra, osim u jako rijetkim prilikama. Da ne govorimo o tome kako se u goste ne dolazi praznih ruku po narodnom bontonu. Hjoj. Mene je stroga odgojna politika koja je na snazi od '85. naučila tim nekim pravilima.

Kako nam minimalizam nikad nije bio jača strana, spremila je Mamzi prošlu nedjelju tri slijeda jela, a ja dvije torte. Jedna od njih je i ova Mousse torta sa želeom od malina, koju sam prvi put kad sam je napravila na engleskom nazvala- Double chocolate mousse and rasberry redemption (ne zato što je na Tv-u bilo Iskupljenje u Shawshanku), jer sam u to vrijeme stalno radila neke torte za van, umjesto za doma, pa je ova torta bilo dovoljno dobro iskupljenje.

Napravljena je po receptu s bloga M's Bakery, uz minijaturne promjene. Malo sam se i poigrala s biskvitom pa sam za početak zamijenila bademe s lješnjacima, a onda sam ga još utrpala u kalup za torte da si dodatno olakšam život. U receptu sam smanjila sastojke za biskvit pa će vam ispasti još malo tanji nego na slici. Izgleda komplicirano, ali je u biti jako jednostavno. I jako ukusno!

MOUSSE TORTA SA ŽELEOM OD MALINE

[kalup od 24 cm]

Ako imate smrznute maline, stavite ih odmrzavati (na vrijeme).

biskvit, joconde biskvit
60 g sitno mljevenih badema/lješnjaka
50 g šećera
15 g brašna
2 jaja
12 g maslaca
10 g šećera

Kalup obložite papirom za pečenje. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa bjelanjke miksajte sa šećerom (50 g)- ja sam šećer dodavala u 3 navrata. Maslac otopite i ostavite da se ohladi pa ga umutite sa žutanjcima. Izmiješajte brašno, šećer (10 g) i lješnjake. Žutanjke dodajte u bjelanjke pa nježno umiješajte smjesu lješnjaka, brašna i šećera. Stavite smjesu u kalup i pecite 15 min u pećnici prethodno zagrijanoj na na 180C. 
Na pladanj za posluživanje ostavite biskvit  i obruč za tortu. Obruč obložite prozirnom folijom, tako da ga možete lakše maknuti kada se torta stisne (a i slojevi ostanu lijepo vidljivi).

žele od malina
300 g malina
3 lista želetine
30 g šećera

Odmrznute maline štapnim mikserom pretvorite u pire te ih procijedite da se riješite koštica. Listiće želatine stavite u hladnu vodu na 5 min (osim ako na pakiranju ne piše drugačije). Malinama dodajte šećer pa ih zagrijte na vatri. Želatinu ocijedite od vode (rukom) pa otopite u zagrijanom soku od malina. Zdjelu promjera 18 - 20 cm obložite prozirnom folijom i u nju ulijte smjesu od malina. Nakon što se malo ohladila stavite ju u zamrzivač.

mousse od tamne čokolade
250 g tamne čokolade
100 ml mlijeka
320 ml slatkog vrhnja
2 lista želatine

Čokoladu otopite na pari, a želatinu stavite u hladnu vodu na 5 min. mlijeko zagrijte pa u njemu otopite prethodno ocijeđenu želatinu. Mlijeko zatim dodajte u čokoladu i dobro izmiješajte dok se ne sjedini (po potrebi malo smiksajte). Slatko vrhnje (ili vrhnje za šlag) istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto pa umiješajte ručno u čokoladu. Preko biskvita rasporedite mousse i stavite u hladnjak da se stisne. Kad se krema stisnula, i žele također, stavite ga na sredinu preko kreme i vratite u hladnjak.

mousse od mliječne čokolade
200 g mliječne čokolade
100 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
2 lista želatine

Ponovite postupak kao i za mousse od tamne čokolade pa kremu stavite preko želea od malina i vratite u hladnjak da se krema dobro stisne.

mirror glazura
75 ml hladne vode
100 g šećera
50 g kakaa
75 ml vrhnja za šlag
2 lista želatine

Želatinu stavite u hladnu vodu na 5 min. Vodu, šećer i kakao zagrijte do vrenja, dodajte vrhnje za šlag i vratite na vatru da opet zavrije. Maknite s vatre, procijedite i dodajte želatinu. Ohladite do 25C (za to će vam trebati termometar za hranu) ili otprilike procijenite kad je sobne temperature pa glazuru prelijte preko torte. 
Ja sam to napravila dok je torta još bila u kalupu. Ako želite da cijela torta bude glazirana onda prvo poduplajte sastojke za glazuru, a tortu prilikom glaziranja stavite na rešetku.


Nomnomnom!
A.

Nema komentara:

Objavi komentar

šećer dolazi na kraju :)