11. svibnja 2014.

TORTA BOMBA iliti Pavlova s malinama | Pavlova with raspberries

Ovu tortu sam ja prozvala torta Bomba jer ju imate potrebu konzumirati dok ne eksplodirate. Torta je kombinacija najdivnijih okusa i nevjerojatne jednostavnosti izvedbe koja ostavlja bez daha. Maline, čokolada i mascarpone...može li bolje?
Ja sam je dobila pisanom predajom pod nazivom Pavlova s malinama, ali u biti to nije Pavlova jer kore nemaju gustina u sebi, u šlag je dodan sir, a i maline su pretvorene u kašu. No dobro, Pavlova podrazumijeva beze kore, šlag i voće, i pjenastu laganu teksturu i okus, a obzirom da sve to zadovoljava, neka tako ostane.
(više o Pavlovoj torti tj. torticama možete pronaći ovdje.)

Torta za posebne prilike, smak svijeta i slično. :)



TORTA BOMBA

beze kore
4 bjelanjka
200g šećera
žlica limunovog soka

Miksajte bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, zatim dodavajte žlicu po žlicu šećera i miksajte sve dok smjesa ne postane skroz čvrsta. Dodajte limunov sok i lagano umiješajte (možete ga zamijeniti s alkoholnim octom). Bjelanjci bi trebali doći na sobnu temperaturu prije miksanja. Dobila sam informaciju da je dobro bjelanjke sa šećerom miksati i istovremeno kuhati na pari, dok se ne počnu odvajati od posude da bi kore bile bolje, no nisam još to isprobala.
Na dva papira za pečenje iscrtajte krugove veličine cca 25cm, pa smjesu podjelite na pola i ravnomjerno razmažite u širini krugova, te stavite u dva pleha. Ako imate pećnicu s ventilatorom možete ih peći/sušiti istovremeno na temperaturi od 120C sat i pol. Također možete smanjiti temperaturu na 50C i sušiti ih par sati ili čak cijelu noć. Nakon što su se osušile, ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite da se ohlade u pećnici.

preljev od malina
200g (smrznutih) malina
4 žlice šćera
2 žlice vode
(ravna) žlica gustina

U lončić stavite maline, šećer i vodu, pa na laganoj vatri ostavite da prokuha. U posebnoj posudici razmutite gustin s malo vode. Kad su maline prokuhale maknite ih s vatre, dodajte razmućeni gustin, umiješajte pjenjačom da se ne stvore grudice, pa vratite još minutu na vatru da se smjesa zgusne (ali ne previše, mora ostati malo tekuća da se može lijepo razmazati). Ostavite da se ohladi.

bijela krema
500g mascarponea
250ml vrhnja za šlag
vrećica vanilin šećera

Vrhnje za šlag smiksajte u šlag, pa pomiješajte ručno s mascarponeom i vanilin šećerom.

crna krema
200g čokolade
200ml vrhnja za šlag

Na pari otopite čokoladu s vrhnjem za šlag i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Smjesa mora biti gusta ali u tekućem stanju kad je budete stavljali na tortu.

slaganje
Složite tortu tako da na beze koru prvo stavite kremu od čokolade, zatim kremu od mascarponea, pa preljev od malina. Pa sve ponovite još jednom. 
Tortu po želji možete ukrasiti šlagom, s još malina ili bademovim listićima.

I nemojte eksplodirat. :)

KABUUUUUM!


2 komentara:

  1. Sline mi cure od ovih malina i ovog umaka koji se prelijeva. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehe, i jako je ukusna. uvijek se traži komad više. :)

      Izbriši

šećer dolazi na kraju :)